Programma & sprekers

Het programma voor het NVM-najaarscongres 'Positieve Gezondheid'

Bekijk hieronder het programma of download het programmaboekje

08.15 uur      Registratie en ontvangst met koffie en thee

08.45 uur     Algemene Ledenvergadering NVM-mondhygiënisten

10.15 uur     Uitreiking NVM Oral-B Studieprijs

10.30 uur     Pauze

11.15 uur      Opening en welkom door Manon van Splunter

11.20 uur      Introductie door dagvoorzitter Marloes den Heijer

Marloes den Heijer is leiderschapscoach, gespecialiseerd in de mondzorg. Haar studie International Business voltooide ze aan de Universiteit Maastricht. Door de coaching van Marloes verbeteren praktijkhouders hun communicatie en leiderschapsvaardigheden en lossen ze knelpunten in hun team op. Zo leiden ze de mondzorgpraktijk weer met zelfvertrouwen, energie en plezier. Daarnaast verzorgt Marloes leiderschap-, en communicatietrainingen, geeft ze lezingen en is ze dagvoorzitter op tandheelkundige congressen. Ze was eerder dagvoorzitter bij een NVM-congres in 2017. Haar boek ‘Passie in Praktijk’ staat vol tips hoe je met meer passie in de mondzorgpraktijk kunt werken.
Video: Marloes stelt zich voor!

11.30 uur      Positieve Gezondheid: wat is het en wat kun je ermee?

Marja van Vliet, PhD, van oorsprong voedings- en bewegingswetenschapper, is onderzoeksmanager aan het Instituut voor Positieve Gezondheid
Bij Positieve Gezondheid staan veerkracht en gezondheid centraal in plaats van ziekte en gebrek. Inmiddels krijgt deze visie steeds meer grond aan de voeten in het Nederlandse zorglandschap. In deze lezing wordt Positieve Gezondheid nader belicht. Want wat houdt deze visie nu eigenlijk precies in en wat betekent het voor de (zorg-)praktijk? En wat kan het toevoegen aan het vak van de mondhygiënisten?

12.15 uur      Oproep stemmen Passieprijs

12.20 uur     Lunchpauze

13.50 uur     Subsessies ronde 1

14.35 uur     Subsessie ronde 2

15.20 uur     Pauze

16.05 uur     Tabaksverslaving: een serieus medisch probleem

Trudi Beelen, voorheen huisarts en sinds 2000 verslavingsarts met als speciaal aandachtsgebied tabaksafhankelijkheid
Trudi zal meer vertellen over de lichamelijke schade die roken aanbrengt, uitleggen waarom dit een ernstige verslaving is en wat de genetische verschillen in mate van verslaving zijn. Zij geeft bovendien handvatten voor bespreking aan de hand van de Zorgstandaard tabaksverslaving én bespreekt kort de farmacotherapeutische mogelijkheden en de e-sigaret.

16.50 uur     Positieve Parodontologie

Geerten-Has Tjakkes, parodontoloog en implantoloog, en voorzitter van de expertisegroep Parodontologie van het CTM-UMCG
Bij de behandeling van parodontitis komen we niet onder de multifactoriële achtergrond van de aandoening uit. We hebben in de dagelijkse praktijk een bepaald behandeldoel voor ogen. Dat kunnen we niet alleen. hier zullen we samen met de patiënt naar toe moeten werken. Maar het is de vraag of dat doel voor iedereen hetzelfde is en/of dat doel voor iedereen duidelijk is. Afgezien van het feit of het doel ook nog realistisch is. Wat de behandelaar wil, is niet hetzelfde als wat de patiënt wil. Waarom zou iemand zich laten behandelen als hij nergens last van hebt? De meeste behandelaars zullen streven naar parodontale gezondheid, maar wat is dat dan? Gaan we uit van de gestelde definities of heeft iedereen zijn eigen definitie? En als we eenmaal een plan overeen gekomen zijn, moeten we ons afvragen hoe we daar dan kunnen komen en daarna: hoe we daar kunnen blijven. Wat is daarvoor nodig en wie zijn daarvoor nodig?

17.35 uur      Uitreiking Passieprijs

17.50 uur      Afsluiting door de dagvoorzitter

18.00 uur      Borrel

 

SUBSESSIES

 • Positieve Gezondheid en Motiveren met Gedragsverandering

  Johnny Buivenga, gedragspsycholoog en oprichter van de Beweegreden

  Positieve Gezondheid betekent een andere benadering van de cliënt. Hoe motiveer en stimuleer je de cliënt op een goede manier? Hoe wordt in onze maatschappij gekeken naar het veranderen van gedrag en hoe verschilt dit met de gedragswetenschap? Vanuit de wetenschap van de gedragsverandering kijken we naar motiveren. Hoe doe je dat? Waar houd je rekening mee bij het motiveren en stimuleren van gedrag? We gaan in op psychologische weerstanden en waarom het tijdens veranderen essentieel is om hier rekening mee te houden. Je krijgt concrete handvatten en technieken vanuit de gedragswetenschap aangereikt om met de weerstanden om te gaan en mensen op een effectieve manier te motiveren en stimuleren.

 

 • Samen werken in de politieke mond #PositieveGezondheid

  Loubna Boufrach, CEO van juridisch adviesbureau BOUF Legal

  Leest en hoort u ook van alles over veranderende regels, zoals de herschikking van taken in de mondzorg? En denkt u, wat betekent dit inhoudelijk voor mijn werk en samenwerking met de tandarts, logopedist of juist in het wijkteam met de gemeente? Ervaart u nu al weerstand of maakt u zich zorgen? Lukt het hierdoor alsmaar niet om te komen tot echte vernieuwingen in werkzaamheden, zoals Positieve Gezondheid? Dan is deze subsessie interessant voor u.
  Wanneer er sprake is van veranderingen, is het belangrijk om goed te blijven samenwerken binnen en buiten de mondzorg in uw eigen werkgebied. Deze workshop geeft in uptempo inzicht in hoe u uw ‘invloed’ kunt organiseren om praktisch en gezamenlijk te werken met professionals binnen en buiten de mondzorg. Denk bijvoorbeeld ook aan de samenwerking met de zorgverzekeraars en de gemeenten. U ontvangt op een interactieve en speelse wijze handzame tips van krachtenvelddenken, message houses maken, belangenarena en het juridisch simpel vormgeven van de samenwerking.

 

 • De rol van de mondhygiënist bij oncologie in het hoofd/halsgebied

  Kim Schrama, als mondhygiënist werkzaam op de afdeling Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie in het LUMC

  Gedurende je carrière als mondhygiënist bestaat er een reële kans dat je in aanraking komt met cliënten met het ziekteverschijnsel mondkanker. Het kan zijn dat je een laesie ontdekt in de mond of dat je een patiënt treft die in het verleden is behandeld voor een tumor in het hoofd-halsgebied. Tijdens deze subsessie wordt dieper ingegaan op het onderwerp hoofd-halskanker: waar let je op wanneer je naar de mucosa kijkt en wat kan jouw rol als mondhygiënist zijn? Je krijgt inzicht in hoe de behandeling van een patiënt verloopt in het ziekenhuis. Ook krijg je handvaten die toepasbaar zijn voor jouw behandelingen in je praktijk wanneer je een behandelde patiënt terugziet.
  Video: Kim stelt zich voor!

 

 • Mondzorg doe je samen

  Marieke Fasting-de Bres, mondhygiënist met als specialisatie medisch gecompromitteerde patiënten, en Loes Vos-Strijbosch, docent aan de opleiding Mondzorgkunde van de HAN en eigenaar van Mind Your Own Business

  Dat jij positieve gezondheid en de veerkracht van de patiënt belangrijk vindt, dat blijkt al uit jouw interesse voor dit congres. Het is hierbij vanzelfsprekend dat je verder kijkt dan de mond en samenwerkt met andere (zorg)professionals. Maar hoe kun je hier als mondhygiënist nu een bijdrage aan leveren in de dagelijkse praktijk? Hoe bereik je patiënten die niet bij jou kunnen komen? Hoe pak je de samenwerking op met andere disciplines? Hoe zorg je ervoor dat al jouw positieve bedoelingen geen vrijwilligerswerk worden? Je zult vanuit een ander doel en andere insteek zorg moeten gaan leveren. Hoe kan je het (anders) organiseren? Tijdens deze lezing maak je kennis met de mondhygiënist die verder kijkt dan de behandelingen in de praktijk. Je leert met wie je samen kunt werken en hoe je dit aan kunt pakken. Je gaat naar huis met praktische tips en tools, zodat jij hier zelf morgen al mee aan de slag kunt gaan. Laten we vooral klein beginnen, dan kunnen we samen iets groots neerzetten. Want mondzorg doe je samen!​